Kristiansand Privatklinikk AS
Dr. Peter A. Jorkjend  spesialist i kirurgi og plastikkirurgi
Den norske lægeforening
Kreftforeningen
Helse Sør
Brystimplantat  US.fda
Brystimplantat  UK gov
Hudpedagogisk senter
Informasjon om sterilisering av menn

Når du, etter henvisning fra din lege, blir innkalt til sterilisering, tar vi utgangspunkt i at du har diskutert dette grundig med din ektefelle og den lege som har henvist deg til operasjon. Hvis du ikke allerede har fylt ut et skjemaet som heter «Begjæring om sterilisering» kan du bruke siste side i Helsetilsynets hefte. Dette heftet  og denne informasjonen, som du nå leser, får du tilsendt. Både du og din ektefelle bør sette dere godt inn i dette.

Denne informasjon er beregnet på å gi endel  praktiske opplysninger som du ellers hadde måttet få før og under operasjonen. Sterilisering av menn er en hyppig utført operasjon, den er vesentlig enklere enn sterilisering av kvinner, og gjøres på  ca. 20 minutter i lokal bedøvelse. Du får 2 små snitt i huden på pungen. Gjennom disse fjernes en bit av hver sædleder hvoretter det knyttes for begge ender slik at transporten av sædceller blir blokkert. Sårene i huden lukkes med ett sting som forsvinner av seg selv. Det er praktisk at du selv fjerner hår på pungen før operasjonen

Produksjonen av sædceller foregår i testikkelen som før, men det som kan bygges opp, kan også brytes ned uten at du merker noe til det. Du har imidlertid et lager av sædceller, plassert ved siden av prostata, som må tømmes før du er steril. Dette tar ca 3 måneder ved «vanlig» seksuell  aktivitet, men siden du selv ikke kan merke noen forskjell, må du sørge for å få undersøkt en sædprøve. Først når denne prøven viser at det ikke lenger kan påvises sædceller, kan du betrakte deg som steril.
Å få denne undersøkelsen gjort er ditt eget ansvar.
Vær oppmerksom på at ca 2 % av operasjonene ikke er vellykket!

Noen føler seg litt utilpass under og etter operasjonen. Vi anbefaler derfor at du blir kjørt hjem, f.eks. av ektefellen. Noe verking  blir det alltid når bedøvelsen går ut etter operasjonen og ta da gjerne 1-2 Paracet etter behov. Det blir alltid litt blødning fra sårene, selvom disse er små.  Du kan og bør dusje som vanlig. En litt stram truse er antagelig behageligst. Etterhvert vil du gå å kjenne på en øm kul på hver side i pungen. Dette er normalt og ømheten kan vare så lenge som opptil 2 uker.

Som ved alle operasjoner er det en viss fare for komplikasjoner.  Komplikasjon er ikke særlig hyppig, men det er greit at du er informert om de 2 vanligste; blødning inne i pungen og betennelse i sårene. Blødning oppstår oftest i løpet av det første døgnet, betennelsen merker du først etter 4-6 dager med økende hevelse og smerte. Det beste du selv kan bidra med er å ta det med ro resten av operasjonsdagen og dagen etter. Har du mistanke om komplikasjoner bør du ta kontakt med kirurgen, ev. din egen lege.
Det avtales ingen kontroll etter operasjonen, sædprøve må du passe på selv.

Sædprøve bør tas på et lite, rent glass som merkes med navn og telefonnummer. Prøven bør ikke blir for gammel før den undersøkes. Undersøkelsen kan gjøres hos oss hvor du er operert, tirsdager og onsdager, eller hos din egen lege.

Denne informasjonen får du tilsendt når du blir henvist til operasjon
Brystforstørrelse
Operasjoner etter henvisning
Hårfjerning med laser
Sterilisering av menn
Kart
Om oss
Forside
Priser
Kongensgate  25
4610 Kristiansand
Telefon 3804 3700